NARO 5th International Symposium on Food and Health
"Health and Gastronomy"
In today’s aging society, extending healthy life expectancy and improving quality of life are critical issues, and there are high expectations for "health through diet." Advances in AI and data utilization are making "personalized nutrition" a reality. In addition, new findings are emerging which show events in the digestive organs affect the entire body. At the same time, eating is directly linked to quality of life, and achieving both "health" and "deliciousness" is essential. This symposium will share the latest research on "health and gastronomy" and discuss food industry innovation from a global perspective, aiming to build new collaborations and promote the growth of the food industry through the expansion of the "food and health" sector.
第5回 農研機構 食と健康の国際シンポジウム
「健康と美食」
長寿化が進む現代社会では健康寿命の延伸と生活の質の向上が重要な課題となっており、「食による健康」に大きな期待が寄せられています。AIやデータ活用の進展により「個別化栄養」が現実的になってきていることに加え、消化器官でのイベントが全身に与える影響について新たな知見が得られてきています。同時に、食事は生活の質に直結する営みであり、「健康」と「美味しさ」の両立が不可欠です。
本シンポジウムでは、「健康と美食」に関する最新の研究成果を共有し、グローバルな視点から食品産業のイノベーションについて議論します。これにより、(国内外の研究機関・企業との)新たな連携を構築し、「食と健康」の産業拡大による食品産業の成長を目指します。
Thursday, February 12, 2026
13:00–17:30 (JST)
2026年2月12日(木曜日)
13時00分~17時30分 (日本時間)
Room-A, Iino Hall & Conference Center,
4F IINO BUILDING, 2-1-1 Uchisaiwaicho, Chiyoda Ward, Tokyo
イイノホール&カンファレンスセンター Room-A
東京都千代田区内幸町2-1-1 飯野ビルディング4階
English (Simultaneous interpretation in Japanese)
英語(日本語同時通訳あり)
President, National Agriculture and Food Research Organization (NARO)
President & CEO, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE)
President of the Executive Board of Wageningen University & Research (WUR)
Director-General for Agriculture, Forestry and Fisheries Research Council Secretariat, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF)
Vice-President in charge of food transition,
Dijon Métropole
(NARO)
Chair
(NARO)
(Institute of Science Tokyo Hospital)
(WUR)
(Kyoto University)
(NARO)
Chair
(INRAE)
(INRAE)
(Mizkan)
(Tokyo University of Science)
The following contents are subject to change.
12 February, 2026 (Thursday), 13:00-17:30(JST)
13:00-13:15
Greetings
13:15-13:35
Keynote Lecture
Food Transition Policy of Dijon Métropole
ディジョン・メトロポールの取り組み : 持続可能な食への移行
13:35-15:20
Session Ⅰ
Maintaining and Improving Health through Diet
/ 食による健康の維持・改善
This session introduces key factors for personalized nutrition and efforts to design functional hospital meals. It will also share the latest findings on the gut’s role in health.
個別化栄養での活用が期待される要素と機能性病院食の設計に向けた取り組みを紹介します。また、健康における腸の役割に関する最新の知見を共有します。
Chair: Dr. YAMAMOTO Mari / 山本 万里 (NARO)
1. A Novel Method for Detecting Advanced Glycation End Products: Its Potential Application to Design of Healthy Diet
終末糖化産物の新たな検出技術:健康的な食事設計への活用
2. Hospital Meal in Japan
日本の病院食
3. Unlocking the Role of the Gut Microbiome for Human Health
ヒトの健康における腸内細菌叢の役割の解明
4. Health Promotion Through the Interaction of Food and Gut Microorganisms
食と腸内細菌の相互作用による健康増進
15:20-15:40 - Break -
15:40-17:25
Session Ⅱ
Analysis of Gastronomy | 美味しさの分析
This session presents technologies for evaluating taste, current developments in foods that balance gastronomy and health, and introduces open innovation platforms.
「美味しい」を評価する技術、美味しさと健康を両立した食品開発の現状をご紹介いただくとともに、オープンイノベーションの場となるプラットフォームについて紹介します。
Chair : Dr. KUSAKABE Yuko / 日下部 裕子 (NARO)
1. Diurnal Rhythms in Taste Buds Enhance Taste Sensitivity During Active Periods
味蕾における日内リズムが活動期の味覚感受性を高める
2. Are Tastiness and Healthiness Two Compatible Dimensions? Perspective From French Consumers, Based on Sensory Evaluation and Psychology
美味しさと健康は両立可能か?―官能評価と心理学から読み解くフランス消費者の意識
3. Development of Food Products Integrating Palatability and Health Benefits Through the Utilization of Vinegar
食酢を活用した美味しさと健康を両立する食品開発
4. Digital Food Platform (DFP) Initiative led by Institute of Science Tokyo
東京科学大学がリードするデジタル・フード・プラットフォーム構想
17:25-17:30
Closing