NARO 5th International  Symposium on  Food and Health
NARO 5th International Symposium on Food and Health

Information

2025.12.25
NARO 5th International Symposium on Food and Health website has been published.
「第5回 NARO食と健康の国際シンポジウム」のウェブサイトを公開しました。

NARO 5th International Symposium on Food and Health
"Health and Gastronomy"

In today’s aging society, extending healthy life expectancy and improving quality of life are critical issues, and there are high expectations for "health through diet." Advances in AI and data utilization are making "personalized nutrition" a reality. In addition, new findings are emerging which show events in the digestive organs affect the entire body. At the same time, eating is directly linked to quality of life, and achieving both "health" and "deliciousness" is essential. This symposium will share the latest research on "health and gastronomy" and discuss food industry innovation from a global perspective, aiming to build new collaborations and promote the growth of the food industry through the expansion of the "food and health" sector.

第5回 農研機構 食と健康の国際シンポジウム
「健康と美食」

長寿化が進む現代社会では健康寿命の延伸と生活の質の向上が重要な課題となっており、「食による健康」に大きな期待が寄せられています。AIやデータ活用の進展により「個別化栄養」が現実的になってきていることに加え、消化器官でのイベントが全身に与える影響について新たな知見が得られてきています。同時に、食事は生活の質に直結する営みであり、「健康」と「美味しさ」の両立が不可欠です。
本シンポジウムでは、「健康と美食」に関する最新の研究成果を共有し、グローバルな視点から食品産業のイノベーションについて議論します。これにより、(国内外の研究機関・企業との)新たな連携を構築し、「食と健康」の産業拡大による食品産業の成長を目指します。

参加申込は1月上旬から開始予定です。
Registration is scheduled to start in early January.

Supported by

  • Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF)
  • Dijon Métropole
  • Embassy of the Netherlands
  • Embassy of France
  • VITAGORA
  • The Engineering Academy of Japan

後援

  • 農林水産省
  • Dijon Métrople
  • オランダ大使館
  • フランス大使館
  • ヴィタゴラ
  • 公益社団法人 日本工学アカデミー
MAFF Dijon Métropole Embassy of the Kingdom of the Netherlands
Science and Technology Department, Embassy of France in Japan VITAGORA 日本工学アカデミー

Date & Time

Thursday, February 12, 2026
13:00–17:30 (JST)

開催日時

2026年2月12日(木曜日)
13時00分~17時30分 (日本時間)

Venue

Room-A, Iino Hall & Conference Center,
4F IINO BUILDING, 2-1-1 Uchisaiwaicho, Chiyoda Ward, Tokyo

会場

イイノホール&カンファレンスセンター Room-A
東京都千代田区内幸町2-1-1 飯野ビルディング4階

How to participate

  • Advance registration is required to participate.
  • Participation fee: Free.
  • Capacity: 200 people.
    (If the number of applicants exceeds the capacity, participants will be selected by lottery.)
  • On-demand video will be available after the event.

参加方法

  • 事前登録の上、ご参加ください。
  • 参加費 : 無料
  • 定員 : 200名
    (申込数が定員を超えた場合、抽選となります。)
  • 後日録画をオンデマンド配信

Language

English (Simultaneous interpretation in Japanese)

使用言語

英語(日本語同時通訳あり)

Speaker

登壇者

Greetings|開催挨拶

  • 久間 和生

    KYUMA Kazuo / 久間 和生

    President, National Agriculture and Food Research Organization (NARO)

  • Philippe Mauguin

    President & CEO, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE)

  • Sjoukje Heimovaara

    President of the Executive Board of Wageningen University & Research (WUR)

  • SAKAIDA Teruya / 堺田 輝也

    Director-General for Agriculture, Forestry and Fisheries Research Council Secretariat, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF)

Keynote Lecture|基調講演

Session I:Maintaining and Improving Health through Diet|食による健康の維持・改善

Session II:Analysis of Gastronomy|美味しさの分析

Program

The following contents are subject to change.

12 February, 2026 (Thursday), 13:00-17:30(JST)

13:00-13:15

Greetings

13:15-13:35

Keynote Lecture

Food Transition Policy of Dijon Métropole
ディジョン・メトロポールの取り組み : 持続可能な食への移行

  • Dr. Philippe Lemanceau, Vice President, Dijon Métropole

13:35-15:20

Session
Maintaining and Improving Health through Diet
/ 食による健康の維持・改善

This session introduces key factors for personalized nutrition and efforts to design functional hospital meals. It will also share the latest findings on the gut’s role in health.

個別化栄養での活用が期待される要素と機能性病院食の設計に向けた取り組みを紹介します。また、健康における腸の役割に関する最新の知見を共有します。

Chair: Dr. YAMAMOTO Mari / 山本 万里 (NARO)

1. A Novel Method for Detecting Advanced Glycation End Products: Its Potential Application to Design of Healthy Diet
終末糖化産物の新たな検出技術:健康的な食事設計への活用

  • Dr. KOBORI Toshiro (NARO) / 小堀俊郎(NARO)

2. Hospital Meal in Japan
日本の病院食

  • Ms. TORIGOE Junko / 鳥越 純子 (東京科学大学病院)

3. Unlocking the Role of the Gut Microbiome for Human Health
ヒトの健康における腸内細菌叢の役割の解明

  • Dr. Hauke SMIDT(WUR)

4. Health Promotion Through the Interaction of Food and Gut Microorganisms
食と腸内細菌の相互作用による健康増進

  • Dr. OGAWA Jun / 小川 順 (京都大学)

15:20-15:40 - Break -

15:40-17:25

Session
Analysis of Gastronomy | 美味しさの分析

This session presents technologies for evaluating taste, current developments in foods that balance gastronomy and health, and introduces open innovation platforms.

「美味しい」を評価する技術、美味しさと健康を両立した食品開発の現状をご紹介いただくとともに、オープンイノベーションの場となるプラットフォームについて紹介します。

Chair : Dr. KUSAKABE Yuko / 日下部 裕子 (NARO)

1. Diurnal Rhythms in Taste Buds Enhance Taste Sensitivity During Active Periods
味蕾における日内リズムが活動期の味覚感受性を高める

  • Dr. MOCHIZUKI Hiroko / 望月 寛子 (NARO)

2. Are Tastiness and Healthiness Two Compatible Dimensions? Perspective From French Consumers, Based on Sensory Evaluation and Psychology
美味しさと健康は両立可能か?―官能評価と心理学から読み解くフランス消費者の意識

  • Dr. Sophie Nicklaus (INRAE)

3. Development of Food Products Integrating Palatability and Health Benefits Through the Utilization of Vinegar
食酢を活用した美味しさと健康を両立する食品開発

  • Mr. YOSHIMOTO Joto / 吉本 靖東 (ミツカン)

4. Digital Food Platform (DFP) Initiative led by Institute of Science Tokyo
東京科学大学がリードするデジタル・フード・プラットフォーム構想

  • Dr. KIMURA Eiichiro / 木村 英一郎 (東京科学大学)

17:25-17:30

Closing