NARO 4th International  Symposium on  Food and Health
NARO 4th International Symposium on Food and Health
NARO 4th International Symposium on Food and Health NARO 4th International Symposium on Food and Health

Information

2025.02.21
Registration for online streaming viewing is now open.
オンライン配信視聴の登録受付を開始しました。
2025.02.07
NARO 4th International Symposium on Food and Health website has been published.
「第4回 NARO食と健康の国際シンポジウム」のウェブサイトを公開しました。

NARO 4th International Symposium on Food and Health
"Food and Agriculture Innovations for Sustaining the Future: Research Development toward Achieving the SDGs"

Since 2022, the National Agriculture and Food Research Organization (NARO) has been hosting the annual "International Symposium on Food and Health," with the aim of creating innovations for health through food and sustainable food production. The 4th symposium will focus on the Sustainable Development Goals (SDGs), specifically addressing three goals (Goals 2, 12, and 13) that are closely related to sustainable food production. In 2016, the Japanese government formulated the concept of Society 5.0, which aims to achieve both economic development and the resolution of social issues by leveraging ICT, including artificial intelligence (AI), data, robotics, and communication networks. NARO is committed to contributing to the achievement of the SDGs by realizing Society 5.0 in the agriculture and food sectors. This symposium will provide an opportunity for NARO and international organizations to exchange information on their initiatives, discuss the necessary future actions from a global perspective, and accelerate the development and practical application of innovative solutions, while also building new partnerships.

第4回 NARO食と健康の国際シンポジウム
-未来を支える食と農のイノベーション: SDGs達成に向けた研究展開-

農研機構では食による健康や持続可能な食料生産のためのイノベーション創出を目指し、2022年から毎年「食と健康の国際シンポジウム」を開催しています。第4回ではSDGsをテーマとし、持続的な食料生産に密接に関係する3つのSDGs目標(目標2, 12, 13)を取り上げます。日本政府は2016年にSociety5.0の概念を提唱しました。このコンセプトは人工知能(AI)を含むICTやデータ、ロボティクス、通信ネットワークを活用することにより、経済的発展と社会的課題の解決を両立するというもので、農研機構では、農業・食品分野におけるSociety5.0の達成により、SDGs目標達成に貢献することを目指しています。
本シンポジウムでは、農研機構や海外機関における取り組みについて情報交換を行うと共に、今後必要とされる取り組みについてグローバルな視点で議論し、新たな連携の構築や研究開発・実用化の加速を図ります。

Supported by

  • Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries(MAFF)
  • Embassy of the Kingdom of the Netherlands
  • Science and Technology Department, Embassy of France in Japan
  • Delegation of the European Union to Japan
  • Agriculture Counsellor Office, Embassy of Malaysia, Tokyo
  • The Engineering Academy of Japan

後援

  • 農林水産省
  • オランダ王国大使館
  • 在日フランス大使館科学技術部
  • 駐日欧州連合代表部
  • 在日マレーシア大使館 農務部
  • 公益社団法人 日本工学アカデミー
MAFF
Agriculture Counsellor Office, Embassy of Malaysia, Tokyo
Embassy of the Kingdom of the Netherlands
Delegation of the European Union to Japan
Science and Technology Department, Embassy of France in Japan
Agriculture Counsellor Office, Embassy of Malaysia, Tokyo

How to participate

  • Please register in advance to participate. For those who have pre-registered, we will inform you of the Webinar URL where you can attend the symposium.
  • Participation fee: Free.
  • Capacity: 2,000 people.
  • We look forward to your participation.

参加方法

  • シンポジウムはオンラインで開催します。事前登録の上、ご参加ください。
  • 事前申し込みいただいた方にシンポジウムに参加するURLをお知らせいたします。
  • 参加費 : 無料
    定員 : 2,000名

Language

English (Simultaneous interpretation in Japanese)

使用言語

英語(日本語同時通訳あり)

Speaker

登壇者

Greetings|開催挨拶

  • 久間 和生

    KYUMA Kazuo / 久間 和生

    President, National Agriculture and Food Research Organization (NARO)

  • Sjoukje Heimovaara

    President of the Executive Board of Wageningen University & Research (WUR)

  • Philippe Mauguin

    President & CEO, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE)

  • SAKAIDA Teruya / 堺田 輝也

    Director-General for Agriculture, Forestry and Fisheries Research Council Secretariat, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF)

Keynote Lecture|基調講演

Session I:SDG Goal 13 (Climate Action)|SDGs目標13 (気候変動に具体的な対策を)

Session II:SDG Goal 12 (Responsible Consumption and Production)|SDGs目標12 (つくる責任、つかう責任)

Session III:SDG Goal 2 (Zero Hunger) |SDGs目標2 (飢餓をゼロに)

Program

The following contents are subject to change.

24 March 2025 (Monday) 11:00-17:45(JST)

11:00-11:15

Greetings

11:15-11:45

Keynote Lecture

Japan's role in UN STI for SDGs
SDGs達成のための科学技術イノベーションにおける日本の役割

  • Dr. KOTANI Motoko / 小谷 元子, Executive Vice President for Research, Tohoku University, Japan

15 min. break

12:00-13:15

Lecture Session
SDG Goal 13 (Climate Action) / SDGs目標13 (気候変動に具体的な対策を)

Session Leader : Dr. HASEGAWA Toshihiro / 長谷川 利拡 (NARO)

1. Climate change impacts on global crop production: Attribution and future projections
気候変動が世界の作物生産に与える影響:アトリビューションと将来予測

  • Dr. IIZUMI Toshichika / 飯泉 仁之直 (NARO)

2. Impact of climate change on productivity
グリーン生産性に与える気候変動の影響

  • Mr. Md Zainuri Juri (Asian Productivity Organization, APO)

3. Mitigating agricultural GHG emissions and the role of soil carbon sequestration through biochar
バイオ炭による農地炭素貯留を中心とした農業分野における温室効果ガス排出緩和の取組

  • Dr. YAMAMOTO Shori / 山本 勝利 (NARO)
  • 【Discussion】

60min. Break (Lunch)

14:15-15:50

Lecture Session
SDG Goal 12 (Responsible Consumption and Production) |
SDGs目標12 (つくる責任、つかう責任)

Session Leader : Dr. OHTO Yasuo / 大藤 泰雄 (NARO)

1. Challenges in achieving 50 % reduction of pesticide use under the MIDORI Strategy
みどり戦略で掲げる化学農薬使用量の半減にむけた取り組み

  • Dr. MATSUKURA Keiichiro / 松倉 啓一郎 (NARO)

2. Chemical fertilizer reduction technologies for achieving the MIDORI strategy goals
みどりの食料システム戦略の目標達成への貢献が期待される化学肥料低減技術

  • Dr. KARASAWA Toshihiko / 唐澤 敏彦 (NARO)

3. Research funding for the Farm to Fork Strategy: Japan's possible association to Horizon Europe
Farm to Fork 戦略実現に向けての研究資金: 日本のHorizon Europeへの連携の可能性

  • Mr. Gijs Berends (Delegation of the European Union to Japan)

4. R&D for Achieving the Farm to Fork Strategy: Exploring Networks of Demonstration Farms to Assess Technical and Economic Potential to Reduce Pesticide Use
Farm to Fork 戦略達成に向けての研究開発:農薬使用削減の技術的・経済的可能性を評価するための実証農場ネットワークの探索

  • Dr. Nicolas Munier-Jolain (INRAE)
  • 【Discussion】

15 min. break

16:05-17:40

Lecture Session
SDG Goal 2 (Zero Hunger) | SDGs目標2 (飢餓をゼロに)

Session Leader : Dr. MAOKA Tetsuo / 眞岡 哲夫 (NARO)

1. Towards sustainable disease control for soybean in South America
南米地域におけるダイズ病害の持続可能な防除に向けて

  • Dr. KASHIWA Takeshi / 柏 毅 (JIRCAS)

2. Insecticide resistance management of overseas migratory insect pests in Asia
アジア地域における海外飛来性害虫の薬剤抵抗性管理

  • Dr. SANADA Sachiyo / 眞田 幸代 (NARO)

3. Breeding high-yield soybean varieties to expand production and improve food processability in Japan
日本における生産拡大と高品質化の可能性を拓く多収大豆品種の育成

  • Dr. YANAGISAWA Takashi / 栁澤 貴司 (NARO)

4. SAFERMENT - Precision fermentation as an alternative and safe approach for the production of dairy proteins
SAFERMENT-乳タンパク質の製造のための代替的かつ安全なアプローチとしての精密発酵

  • Dr. Mark Sturme (WUR)
  • 【Discussion】

17:40-17:45

Closing