Events

NARO-FFTC International Symposium " Climate Change and Food System - synergies of adaptation and mitigation, and advanced utilization of climate information for sustainable and climate-resilient agriculture"

Release date : August 18, 2022 (Thursday)

2022 Poster

Date

Day 1 10:00 - 17:40 (GMT +9), October 17, 2022
Day 2 10:00 - 17:20 (GMT +9), October 18, 2022
Day 3 10:00 - 17:00 (GMT +9), October 19, 2022


Hybrid conference

Onsite: [Venue] Tsukuba International Congress Center (Epochal Tsukuba)
     2-20-3 Takezono, Tsukuba City, Ibaraki Prefecture, 305-0032 Japan
     https://www.epochal.or.jp/en/
Online Streaming: The URL will be provided to the registered participants only.


Overview

Measures against climate change are urgently required now in all sectors worldwide. Agriculture and food systems play essential roles in the sustainable development of many regions. They are often affected by climate change significantly while also being one of the major sources of greenhouse gas (GHG) emissions.
With the release of the Working Group II Report on "Impacts, Adaptation and Vulnerability" and the Working Group III Report on "Mitigation of climate change" of the IPCC Sixth Assessment Report in February and March this year, respectively, there has been a growing interest in the adaptation to climate change and the realization of a decarbonized society.
This symposium consists of a keynote speech and two sessions. In Session 1 (NARO-OECD session), the latest IPCC report of the working Group II will be summarized by the world-class researchers, the policymakers, and the OECD-CRP officials. Based on the latest knowledge, we will discuss the compatibility of "adaptation" and "mitigation" for the transition to a sustainable food system. In Session 2 (NARO-FFTC session), based on the Asian regional platform centered on the FFTC member countries, we will discuss advanced utilization methods of climate information to increase the resilience of agricultural production targeting small-scale farmers in the Asian region.


Organizers

Hosted and organized by
・NARO: National Agriculture and Food Research Organization, Japan
・FFTC: Food and Fertilizer Technology Center for the Asian and Pacific Region

In partnership with
・DOST-PCAARRD: Department of Science and Technology - Philippine Council for Agriculture, Aquatic and Natural Resources Research and Development

Sponsored by
・OECD-CRP: Co-operative Research Program of Organization for Economic Co-operation and Development


Tentative Time Table

Day 1 October 17, 2022 (Monday), 10:00 - 17:40 (GMT +9, Japan Standard Time)

Time (GMT+9) Topics and speakers Note
9:30 - 10:00 Registration & Online login
10:00 - 10:15 Welcome and Opening Remarks
Welcome Remarks

KYUMA Kazuo (NARO)
CHANG Su-San (FFTC)
Congratulation message
Reynaldo V. EBORA (PCAARRD)
10:15 - 10:30 The OECD's Co-operative Research Programme
NAKAYAMA Ichiro (OECD)

10:30 - 10:40 Group Photo
Plenary Session
Messages from the WGII contribution to IPCC AR6
Moderator: TBD
1hr 30 min
10:40 - 11:10 Topic 1: Observed impacts and projected risks from the new climate report
HASEGAWA Toshihiro (NARO, Japan)
30 min
11:10 - 11:40 Topic 2: Adaptation solutions for climate resilient development in food systems
Rachel BRZNER KERR (Cornell University, USA)
30 min
11:40 - 12:10 Topic 3: Climate change adaptation and mitigation for rice-based agriculture in Asia (Tentative)
Bjoern Ole SANDER (IRRI, Viet Nam)
30 min
12:10 - 13:15 Lunch Break 1 hr 05 min
Session 1-1

Observed impacts and projected risks from climate change
Moderator: HASEGAWA Toshihiro
2 hr 05 min
13:15 - 13:40 Topic 1: Climate change impacts and adaptation cost to global crop production
IIZUMI Toshichika (NARO, Japan)
25 min
13:40 - 14:05 Topic 2: Climate change impacts on livestock production
Philip THORNTON (Clim-Eat. Org.,UK) Online
25 min
14:05 - 14:30 Topic 3: Climate change impacts on forestry systems
Rodel LASCO ((World Agroforestry Centre (ICRAF) and Oscar M Lopez Center, the Philippines) ) Online
25 min
14:30 - 14:55 Topic 4: Climate change impacts on wild foods in tropical and sub-tropical food systems
Indra BHATT (GB Pant National Institute of Himalayan Environment, India)
25 min
14:55 - 15:20 Topic 5: Impacts of climate change on fisheries and aquaculture
Helen GURNEY-SMITH (Fisheries and Oceans Canada, Canada)
25 min
15:20 - 15:35 Coffee Break 15 min
Session 1-2

Adaptation to climate change
Moderator: Rachel BEZNER KERR
2 hr 05 min
15:35 - 16:00 Topic 6: Research trends and gaps in climate change impacts and adaptation potentials in major crops
WAKATSUKI Hitomi (NARO, Japan)
25 min
16:00 - 16:25 Topic 7: Adaptation in cropping systems: transformative change or business as usual
Aidan D. FARRELL (The University of the West Indies St. Augustine, Trinidad and Tobago) Online
25 min
16:25 - 16:50 Topic 8: Increasing resilience of China cropping systems to climate change through technology innovations
JU Hui (China) Online
25 min
16:50 - 17:15 Topic 9: Viability of mixed systems as buffers for climate change
Emily BAKER (Cornell University, USA) Online
25 min
17:15 - 17:40 Topic 10: Transformational adaptation in ocean fisheries
Salvador E. LLUCH-COTA (Center for Biological Research of the Northwest, Mexico) Online
25 min


Day 2 October 18, 2022 (Tuesday), 10:00 - 17:20 (GMT +9)

Time (GMT+9) Topics and speakers Note
Session 1-3

Integrated assessment of adaptation and mitigation
Moderator: SHIRATO Yasuhito
3 hr 55 min
10:00 - 10:25 Topic 1: The limits to adaptation in agriculture: Physics, chemistry, and human behavior
Gerald C. NELSON (University of Illinois Urbana-Champaign, USA) Online
25 min
10:25 - 10:50 Topic 2: Food security implications of climate change mitigation
FUJIMORI Shinichiro (Kyoto University, Japan) and HASEGAWA Tomoko (Ritsumeikan University, Japan) Online
25 min
10:50 - 11:15 Topic 3: Roles of farmers, scientists, and extension staff in technology development for climate change adaptation in Hokkaido, Japan
HIROTA Tomoyoshi (Kyushu University, Japan)
25 min
11:15 - 11:40 Topic 4: The potential of agroecology as a climate change adaptation and mitigation approach
Rachel BEZNER KERR (Cornell University, USA)
25 min
11:40 - 12:05 Topic 5: Synergy of mitigation and adaptation by soil C sequestration: potentials and challenges
WAGAI Rota (NARO, Japan)
25 min
12:05 - 13:30 Lunch Break 1 hr 25 min
13:30 - 13:55 Topic 6: Alternative sources of protein for food and feed
Philip THORNTON (Clim-Eat. Org., UK) Online
25 min
13:55 - 14:20 Topic 7: Sustainable intensification: Tradeoffs, limits and opportunities for adaptation in agriculture
Francisco MEZA (Pontificia Universidad Católica de Chile, Chile) Online
25 min
14:20 - 15:20 Wrap-up discussion 60 min
15:20 - 15:40 Coffee Break 20 min
Session 2-1
Adaptation, mitigation, and social implementation
Moderator: WATANABE Tomonari
1 hr 40 min
15:40 - 16:00 Topic 1: Climate change impacts and adaptations of smallholder farmers in Southeast Asia: A systematic review
Juan M. PULHIN (University of the Philippines Los Baños Philippines) Online
20 min
16:00 - 16:20 Topic 2: NARO's initiatives to accelerate the Sustainable Food Systems Strategy (MeaDRI) in Japan
HARADA Hisatomi (NARO, Japan)
20 min
16:20 - 16:40 Topic 3: Strategic roadmap to Net-Zero in agriculture sector in Taiwan by 2040
JUANG Lao-Dar (Council of Agriculture, Taiwan)
20 min
16:40 - 17:00 Topic 4: Climate change responses in Korean agricultural sector
SUNG Jae-Hoon (Korea Rural Economic Institute, Korea) Online
20 min
17:00 - 17:20 Q&A Discussion 20 min


Day 3 October 19, 2022 (Tuesday), 10:00 - 17:00 (GMT +9)

Time (GMT+9) Topics and speakers Note
Session 2-1 (continued)

Adaptation, mitigation, and social implementation
Moderator: NISHIMORI Motoki
1 hr 20 min
10:00 - 10:20 Topic 5: Managing synergies and conflicts between climate change adaptation and mitigation: several case studies in China
TAO Fulu (IGSNRR/CAS, China) Online
20 min
10:20 - 10:40 Topic 6: Research and implementation of climate smart agriculture (CSA) practices in Malaysia
Mohammad Hariz bin Abdul Rahman (MARDI, Malaysia)
20 min
10:40 - 11:00 Topic 7: Impact of climate change on food security and co-benefit of adaptations and mitigations in Thailand
Witsanu ATTAVANICH (Kasetsart University, Thailand)
20 min
11:00 - 11:20 Q&A Discussion 20 min
11:20 - 12:00 Poster Presentation 40 min
12:00 - 13:20 Lunch Break (poster presentation) 1 hr 20 min
Session 2-2

Impacts and adaptation utilizing climate information over the Asia
Moderator: Witsanu ATTAVANICH
1 hr 20 min
13:20 - 13:40 Topic 1: An integrated study of climate impacts and adaptation on rice production and quality in Japan using regional climate change scenarios
NISHIMORI Motoki (NARO, Japan)
20 min
13:40- 14:00 Topic 2: Adapting to climate change precisely through cultivars renewal for rice production across China: When, where, and what cultivars will be required?
ZHANG Zhao (Beijing Normal University, China) Online
20 min
14:00 - 14:20 Topic 3: Supporting local adaptation of consolidated smallholder and marginal Filipino farmers through co-production of tailored climate information service
Perla G. BALTAZAR (Department of Agriculture, Philippines)Online
20 min
14:20 - 14:40 Q&A Discussion 20 min
14:40 - 15:00 Coffee Break 20 min
Session 2-2

Impacts and adaptation utilizing climate information over the Asia
Moderator: JUANG Lao-Dar
1 hr 20 min
15:00 - 15:20 Topic 4: Modeling the impacts of climate change on soybean and corn yield in Taiwan
CHEN Chu-Chung (Taiwan Agricultural Research Institute, Taiwan)
20 min
15:20 - 15:40 Topic 5: Assessment of climate suitability for Coffea Robusta in Asia using monthly gridded climate data
KIM Kwang-Soo (Seoul National University, Korea) Online
20 min
15:40 - 16:00 Topic 6: Impact of climate change on Japan's fruit industry and adaptation measures
SUGIURA Toshihiko (NARO, Japan)
20 min
16:00 - 16:20 Q&A Discussion 20 min
16:20 - 16:50 Wrap-up of symposium 30 min
16:50 - 17:00 Closing Remark
KATSUTA Masumi (NARO)
WATANABE Tomonari (FFTC)
10 min

Participation fee

Free


Capacity

Onsite: 70
Online: 1,000
(Registration will be closed as soon as the capacity is reached even before the deadline.)

Registration

Deadline: October 13th, 2022
Please apply from the links below.
Onsite participation: click here
Online participation: click here
The personal information received will be handled appropriately according to the NARO Privacy Policy (https://www.naro.go.jp/english/contents/privacy-policy.html) and will not be used for any other purpose than for organizing this symposium.
*Under the pandemic of COVID-19, there may be some restrictions on entering Japan.
(Information from Ministry of Foreign Affairs of Japan)

Contact Information

International Relations Section, Department of Research Management,
Strategic Planning Headquarters, NARO
E-mail: NARO-FFTC2022@ml.affrc.go.jp
TEL: +81 29 838 7944

Centers・Institutes